Your browser is outdated. Upgrade your browser for better user experience and security

Nieuws

Toekomstig kinderdagverblijf Meneer Miel in Mol onthult nieuw logo

Toekomstig kinderdagverblijf Meneer Miel in Mol onthult zijn nieuwe logo.

29/04/2024

De bouwwerken voor het nieuwe kinderdagverblijf Meneer Miel in Mol zijn ruim halfweg. Een goed moment dus om het nieuwe logo te onthullen en meteen ook een meiboom te planten op het dak van de nieuwbouw. Dat gebeurde vanmiddag in aanwezigheid van Giselle Smeyers (directeur van Meneer Miel), An Konings (directeur van dienstencentrum de Witte Mol) en Lieve Heurckmans (schepen voor kinderopvang gemeente Mol).

Meneer Miel is het tweede inclusieve kinderdagverblijf van Stijn vzw. Vanaf januari 2025 zullen 36 kindjes een onderkomen vinden bij Meneer Miel. 

Directeur Giselle Smeyers: “Tegen december dit jaar zal de bouw voltooid zijn en kunnen we de inrichting op punt zetten om begin januari te openen. Meneer Miel is een inclusief kinderdagverblijf waar we kindjes met en zonder beperking samen zullen opvangen, zoals we dat nu ook al doen in ons ander kinderdagverblijf Windekind in Heusden-Zolder. We maken dus geen aparte groepen voor kindjes met een beperking en dat is een zeer bewuste keuze.”

Ondersteuning door de Witte Mol

Het kinderdagverblijf komt te liggen op de terreinen van de Witte Mol (één van de dienstencentra van Stijn vzw) en kan daardoor ook steunen op hun expertise. En dat is een groot voordeel volgens directeur An Konings: “Voor ouders van kindjes met een beperking is de stap naar de zorg voor personen met een handicap vaak groot. Dankzij Meneer Miel kunnen die kindjes starten in een gewoon kinderdagverblijf en tegelijk vanuit de Witte Mol ondersteuning krijgen waar dat nodig is. Als het inderdaad om een zware beperking zou gaan, kunnen onze sociale assistenten de ouders al van in het begin begeleiden doorheen het kluwen van regelgeving en financiële steunmaatregelen.”

“Wij zijn ook bereid om andere initiatieven rond inclusieve kinderopvang in Mol te ondersteunen met onze ervaring en kennis. Ik vind dat ook onze maatschappelijke opdracht. Kinderen met een beperking moeten in een zo normaal mogelijke omgeving de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

Bewust inclusief

Volgens Lieve Heurckmans, schepen voor kindervang in Mol, zijn de 36 extra plaatsen heel welkom. “Net als in de rest van Vlaanderen hebben we ook in Mol een tekort aan plaatsen in de kinderopvang. De voorbije vijf jaar zijn bovendien een aantal onthaalouders gestopt met het opvangen van kinderen waardoor we een 50-tal plaatsen zijn verloren.” 

“Jaarlijks zoeken zo’n 1000 baby’s en peuters opvang binnen onze gemeente”, vertelt schepen Heurckmans. “Voor 400 kinderen kunnen we opvangplaatsen voorzien, al streeft de Vlaamse overheid naar een dekkingsgraad van 50%. We zijn dan ook blij met de 36 extra opvangplaatsen die het Agentschap Opgroeien voor onze gemeente heeft vergund.”

De bijkomende plaatsen wees de gemeente Mol op haar beurt toe aan Meneer Miel, vooral omwille van de samenwerking met de Witte Mol en het inclusieve aspect. Schepen Heurckmans: “Wij willen in Mol werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen telt. Het is daarom van belang om iedereen zo vroeg mogelijk te laten deelnemen aan die samenleving. Hoe veerkrachtiger we kinderen op jonge leeftijd kunnen maken, hoe sterker ze later in het leven zullen staan. En ook voor kinderen zonder beperking is het inclusieve van Meneer Miel een pluspunt. Zij leren van jongs af aan omgaan met verschillen.”

Inschrijven via Opvang Vlaanderen

Wie zich wil aanmelden op de wachtlijst voor Meneer Miel, kan dat doen via het platform Opvang Vlaanderen. Giselle Smeyers: “De aanmeldingen lopen al binnen, maar er zijn nog geen plaatsen toegewezen. Dat hopen we in de loop van de komende maanden te kunnen doen. Aanmeldingen van kinderen met een (vermoeden van) beperking bekijken we prioritair.” 

Ouders die wat hulp kunnen gebruiken bij het aanmelden bij Opvang Vlaanderen, kunnen aankloppen bij Huis van het Kind Regio Mol.